Prelepka

KOLEKTIVNA BLAGOVNA ZNAMKA

V skrbi za kakovost pridelkov se vse več čebelarjev odloča za zunanji pregled svojega čebelarstva in pregled pridelanega medu.
Pri pregledu medu je preverjena vsebnost vode v medu (kvalitetnejši med je z manjšim % vode - od 18% navzdol).
Preveri se elektrolitska prevodnost, s pomočjo katere ugotavljamo poreklo izvora (nektarni med iz cvetov ali med drevesnih man).
Nektarni med ima nižjo elektrolitsko prevodnost, ker ima manj mineralov. Preverja se tipičnost arome in izgleda v prosojnosti ter fizikalna čistost.
Pri pregledu čebelarstva se ugotovljena kakovost satja v panjih (staro satje je manj ustrezno).
Preveri se higijenska ustreznost točil, prostorov za točenje in hranjenje medu ter ustreznost posode in embalaže. Vzorci medu ki se odvzamejo so deponirani pri ČZS za možnost natančnejše kemijske analize v kolikor bi bilo potrebno zaradi česarkoli analizo izvesti. Vsak čebelar tako tudi polnopravno prevzema produktno odgovornost do potrošnikov kajti sledljivost je s tem zagotovljena.

V letu 2006 so vključeni v sistem pridelave medu preverjene kakovosti in pridobili nalepke kolektivne blagovne znamke "SLOVENSKI MED KONTROLIRANE KAKOVOSTI" za pridelane količine tudi čebelarji iz čebelarskega društva Novo mesto.

Nazaj

 

 

 

 

 

 
           
Ureja©Aleš Golob - Čebelarsko društvo Novo mesto