Cvetni prah

Pomen cvetnega prahu za razvoj in življenje čebelje družine je vzpodbudilo raziskovalce h kemičnim raziskavam le tega. Zaradi bogate sestave je postal zanimiv tudi v hrani in dietetiki človeka, saj lahko iz njega pripravijo visoko aktivne zdravilne in zaščitne preparate, vitaminske in dietetične proizvode.


Človeku je potrebno pol do trideset gramov cvetnega prahu na dan, da bi dosegel prehrambeni ali zdravilni učinek. Zdravilne lastnosti cvetnega prahu pogojujejo nekatere sestavine, predvsem beljakovinske kisline skupaj z nekaterimi encimi. Te snovi vplivajo na presnovo. Barvila cvetnega prahu (flavonoidi) so pomembna za človekovo zdravje, saj imajo izreden vpliv na presnavljanje v celicah organov in žlez, uravnovešajo (normalizirajo) njihove funkcije. Dokazano je, da cvetni prah ugodno vpliva na delo prebavnih organov, zboljšuje apetit, veča odstotek hemoglobina v krvi, veča odpornost proti infekcijam, ugodno vpliva na pomiritev živčnih obolenj in pomaga k psihološki stabilnosti.

Polno otovorjene čebelice

  Na klinikah so ugotovili, da cvetni prah zadržuje ali popolnoma prepreči škodljiv vpliv različnih žarčenj na človeško telo. Regenerativni vpliv cvetnega prahu se kaže tudi pri nekaterih kožnih obolenjih, kot na primer pri vitiligu. Učinek cvetnega prahu je bil klinično dokazan tudi pri povečani prostati, pri hormonskih motnjah mlajših in starejših žensk, pri nepravilnem delovanju golše...  Tudi na jetra vpliva zelo ugodno (regeneracija), flavonoidov v njem pa vplivajo na pravilno izločanje žolča (holeretično in holagogno delovanje).
Širom  sveta ljudje, naveličani tovarniško pripravljene hrane ter sintetičnih vitaminskih pripravkov, množično segajo po tem bogatem izdelku narave. Nepoznavalec, ki si pod imenom cvetni prah predstavlja nekaj sladkega, podobnega medu, je nemalokrat razočaran, saj je okus cvetnega prahu rahlo grenak. Zato se uspešno uveljavljajo mešanice medu in cvetnega prahu v različnih razmerjih.

Smukalnik cvetnega prahu.

V zvezi čebelarskih društev Slovenije, ki ima široko razprostrto mrežo čebelarjev  po vsej Sloveniji, vzpodbujajo čebelarje k nabiranju cvetnega prahu. Na tak način se zbere dovolj kvalitetnega cvetnega prahu za pripravo dietetičnih proizvodov. Pri tem ne gre zanemariti dosledne mikrobiološke kontrole kvalitete cvetnega prahu in izbranih metod obdelave ter pravilnega načina hranjenja, da cvetni prah zadrži vse tisto, kar narava vlaga vanj.

Sušilec cvetnega prahu v katerem temperatura ne sme presegati 35 C.

Številne raziskave so pokazale, da deluje cvetni prah na človeka kot poživilo, ki dviguje življenjsko moč (tudi spolno), zadržuje staranje, blagodejno deluje pri obolenjih krvotoka, nepravilni presnovi, obolenjih sečevodov, zlasti pa pri težavah s prostato. Cvetni prah vsebuje dvajset aminokislin, od katerih jih osem človeški organizem nujno potrebuje. Izredno bogat je z vitamini. Vsebuje vitamin C, P, B2, B1, B6, B12, H, E, D, provitamin A in folno kislino. Mineralne snovi so v njem zastopane v manjši meri. Sestavljen je tudi iz maščob. Te vsebujejo velik odstotek nenasičenih maščobnih kislin, ki so zelo pomembne v človekovi prehrani. V njem najdemo še sladkorje, encime, nekatere organske kisline, rastne snovi in ženske hormone. Najkvalitetnejši cvetni prah ima kostanj, divja in rdeča detelja, sadno drevje, ajda in repica.
Uživamo ga samega, namočenega v vodi ali mleku, najpogosteje pa pomešanega z medom. Uživati ga je treba vsaj štirinajst dni zapored, če hočemo doseči želene učinke.

 

Nazaj

 

 

 

 
           
Copyright©Zvone Ucman - Čebelarsko društvo Novo mesto